Fødevarevirksomheder skal have styr på allergener

Posted on

Nøddeallergi

Allergener er er en fællesbetegnelse for stoffer, som fremkalder allergi. De findes eksempelvis i fødevarer. For virksomheder, der producerer og distribuere udgør allergener i råmaterialer, ingredienser, opskrifter og færdige produkter en anseelig risiko. Forbrugere med fødevareallergi, som kommer i kontakt allergener kan blive alvorligt syge, og i værste fald miste livet.

Derfor kræver myndigheder, såsom Fødevarestyrelsen og EU, samt generel fødevareetik også, at fødevarevirksomheder sporer og kontrollerer allergener, hele vejen i gennem deres forsyningskæde. Virksomhedens distributører og forbrugere med allergi også nødt til at sætte deres lid til, at alle fødevarer er mærket forsvarligt. Bare en enkelt sag med fejlagtig mærkning af en allergenholdig vare, kan ikke blot medføre syge kunder og sanktioner fra myndigheder, men også få negativ indflydelse på virksomhedens – samt deres leverandører og distributører – omdømme negativt.

Fødevarestyrelsen har desuden bebudet, at det vil blive sat ekstra fokus på netop allergener i 2017, som opfølgning på regelstramninger fra december 2014. Den øgede opmærksomhed sker, som led i en kontrolkampagne, hvor der vil blive foretaget en række kontroller, baseret på nogle branchekoder, som er blevet udviklet i dialog med fødevarebranchen, i løbet af 2016.

 

Hvilke fødevarer eller ingredienser er allergener?

Der gælder forskellige regulativer for allergener i forskellige lande. I USA er det eksempelvis Food & Drug Administration, som administrerer området. De har identificeret en liste med 8 typer fødevarer eller ingredienser, som der skal mærkes for. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, som på baggrund af et EU-regulativ, har en liste over 14 fødevare eller ingredienser, som fødevarevirksomheder skal mærke for:

 • Gluten
 • Krebsdyr
 • Æg
 • Fisk
 • Jordnødder
 • Soja
 • Mælk
 • Nødder
 • Selleri
 • Sennep
 • Sesamfrø
 • Svovldioxid
 • Lupin
 • Bløddyr

En uddybning af listen kan findes på Fødesvarestyrelsens hjemmeside.

Vær up-to-date med allergenelisterne

Der kan desuden løbende løbende blive tilføjet produkter eller ingredienser til listen, og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at fødevarevirksomheder holder sig opdateret på EUR-lex, hvor man altid kan finde den gældende lovgivning på området.


Kunne du lide hvad du læste? Du kan holde dig opdateret på bloggens nyeste indlæg, og deltage i diskussionen, hvis du følger vores LinkedIn-side.

Du kan desuden læse mere om Columbus’ ERP-løsning til fødevarevirksomheder på vores hjemmeside.